L’objectiu inicial del meu treball era confirmar que els meus interessos professionals estan relacionats amb el món científic, i vaig buscar un treball en que pogués dur a terme una pràctica experimental, una investigació científica.
I per què el compostatge i per què les ones electromagnètiques? Doncs bé, buscava una manera de fer investigació i com que últimament pels mitjans de comunicació s’està parlant molt sobre els efectes, bàsicament perjudicials, de les ones electromagnètiques per la salut humana, vaig decidir que un tema interessant de recerca podria ser aquest. Primer de tot vaig pensar a concretar-ho en les microones, però en no disposar d’un aparell que pogués emetre microones durant un període llarg de temps, al final, aconsellat per un professor de ciències i per la tutora, em vaig decantar per un transformador, ja que ha pogut estar connectat a la corrent tres mesos i mig. Per comprovar l'existència dels camps electromagnètics del transformador vaig realitzar una petita pràctica que he filmat en vídeo.
Paral•lelament també havia pensat en fer un estudi del compostatge, ja que és una pràctica ecològica cap a la qual hi tenia certa curiositat, ja que aporta molts beneficis i es té una mica discriminada, de manera semblant al reciclatge. Finalment vaig optar per un treball on pogués treballar alhora amb els dos temes i el resultat ha estat aquest.
En ser un treball d’investigació científica, la metodologia per a la qual he optat per desenvolupar-lo ha estat la pròpia del mètode experimental, consistent en formular una hipòtesi, realitzar una acció o unes accions(la pràctica) per finalment obtenir uns resultats, l’anàlisi dels quals ens permeti extreure unes conclusions.
La hipòtesi del treball que he formulat, és la possibilitat de que els camps electromagnètics afectin directament el funcionament i el metabolisme d’una pila de compost. Després ha calgut trobar la manera, les actuacions a fer per comprovar-ho. Per això s’ha fet un disseny experimental que ha constat en instal•lar dos compostadors, un de control i l’altre el qual s’ha irradiat amb ones electromagnètiques a través d’un transformador.
La pràctica va començar a principis d’abril i va acabar a mitjans d’octubre i durant aquest període he dut a terme una recollida de dades.
Per altra banda, vull deixar clar l’objectiu final d’aquest treball. Aquest objectiu no és pas fer un compost idoni, sinó veure com afecten les ones electromagnètiques en el procés del compostatge. Per tant, la base d’aquest treball és estudiar l’efecte de les ones sobre el funcionament del compostador, a partir dels residus vegetals domèstics.
El present treball consta de dues parts, per una banda, una de teòrica, que es basa en el compostatge (del punt 1 fins el 5) i en l’electromagnetisme i les radiacions (el punt 6 i 7). I per l’altra, una de pràctica, on exposo el treball de camp i el de laboratori. Finalment acabo amb les conclusions.
També he triat aquest tema per ajudar a conscienciar la gent de dues coses, la primera vindria ser que, dur a terme el procés de compostatge en una casa particular, i contribuir així a una menor producció de residus, no és tan difícil. La segona, que compostant i fent un reciclatge del productes utilitzats en la vida quotidiana contribuïm a la millora del medi ambient.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada